Cykling kan hjälpa till att skydda dig från allvarliga sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, vissa cancerformer, depression, diabetes, fetma och artrit.

Cykling - hälsofördelar

Att cykla är hälsosamt, roligt och en motionsform med låg effekt för alla åldrar.

Att cykla är lätt att passa in i din dagliga rutin genom att cykla till affärer, parken, skolan eller jobbet.

Saker att komma ihåg

För att vara vältränad och frisk måste du vara fysiskt aktiv. Regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa till att skydda dig från allvarliga sjukdomar som fetma, hjärtsjukdomar, cancer, psykisk ohälsa, diabetes och artrit. Att cykla regelbundet är ett av de bästa sätten att minska risken för hälsoproblem i samband med en stillasittande livsstil.

Cykling är en hälsosam träning med låg effekt som kan njutas av människor i alla åldrar, från små barn till äldre vuxna. Det är också roligt, billigt och bra för miljön.

Att åka till jobbet eller affärerna är ett av de mest tidseffektiva sätten att kombinera regelbunden träning med din vardag.

Uppskattningsvis en miljard människor cyklar varje dag – för transport, rekreation och sport.

10 fördelar med cykling

Cykling för hälsa och kondition

Det tar bara två till fyra timmar i veckan för att uppnå en allmän förbättring av din hälsa.

Cykling är:

 • Låg påverkan – det orsakar mindre påfrestningar och skador än de flesta andra träningsformer.
 • Ett bra muskelpass – cykling använder alla de stora muskelgrupperna när du trampar.
 • Lätt – till skillnad från vissa andra sporter kräver cykling inte höga nivåer av fysisk skicklighet. De flesta vet hur man cyklar och när man väl lärt sig glömmer man det inte.
 • Bra för styrka och uthållighet – cykling ökar uthålligheten, styrkan och konditionen.
 • Hur intensiv du vill – cykling kan göras med mycket låg intensitet till att börja med, om du återhämtar dig från en skada eller sjukdom, men kan byggas upp till ett krävande fysiskt träningspass.
 • Ett roligt sätt att komma i form – äventyret och njutningen du får av att köra nerför backar och vara utomhus betyder att du är mer benägen att fortsätta cykla regelbundet, jämfört med andra fysiska aktiviteter som håller dig inomhus eller kräver speciella tider eller platser.
 • Tidseffektivt – som transportsätt ersätter cykling stillasittande tid som ägnas åt att köra motorfordon eller använda spårvagn, tåg eller buss med hälsosam motion.

Cykling och promenader

Hälsofördelar med regelbunden cykling

Cykling är främst en aerob aktivitet, vilket innebär att ditt hjärta, blodkärl och lungor får ett träningspass. Du kommer att andas djupare, svettas och uppleva en ökad kroppstemperatur, vilket kommer att förbättra din totala konditionsnivå.

Hälsofördelarna med regelbunden cykling inkluderar:

 • ökad kardiovaskulär kondition.
 • ökad muskelstyrka och flexibilitet.
 • förbättrad ledrörlighet.
 • minskade stressnivåer.
 • förbättrad hållning och koordination.
 • stärkta ben.
 • minskade kroppsfettnivåer.
 • förebyggande eller hantering av sjukdomar.
 • minskad ångest och depression..
 • Cykling och specifika hälsoproblem
 • Cykling kan förbättra både den fysiska och mentala hälsan, och kan minska chanserna att uppleva många hälsoproblem.

Hur man väljer

Fetma och viktkontroll

Cykling är ett bra sätt att kontrollera eller minska vikten, eftersom det höjer din ämnesomsättning, bygger muskler och bränner kroppsfett. Om du försöker gå ner i vikt måste cykling kombineras med en hälsosam kost. Cykling är en bekväm träningsform och du kan ändra tid och intensitet – den kan byggas upp långsamt och varieras för att passa dig.

Forskning tyder på att du bör bränna minst 8 400 kilojoule (cirka 2 000 kalorier) i veckan genom träning. Stadig cykling förbränner cirka 1 200 kilojoule (cirka 300 kalorier) per timme.

Om du cyklar två gånger om dagen ökar de förbrända kilojoulerna snart. Brittisk forskning visar att en halvtimmes cykeltur varje dag kommer att bränna nästan fem kilo fett under ett år.

Vilket är bäst för de som har skador

Hjärt- och kärlsjukdomar och cykling

Kardiovaskulära sjukdomar inkluderar stroke, högt blodtryck och hjärtinfarkt. Regelbunden cykling stimulerar och förbättrar ditt hjärta, lungor och cirkulation, vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Cykling stärker dina hjärtmuskler, sänker vilopulsen och minskar blodfettsnivåerna. Forskning visar också att personer som cyklar till jobbet utsätts för två till tre gånger mindre föroreningar än bilpendlare, så deras lungfunktion förbättras. En dansk studie genomförd över 14 år med 30 000 personer i åldrarna 20 till 93 år visade att regelbunden cykling skyddade människor från hjärtsjukdomar.

Cancer och cykling

Många forskare har studerat sambandet mellan träning och cancer, särskilt tjocktarms- och bröstcancer. Forskning har visat att om du cyklar minskar risken för tarmcancer. Vissa bevis tyder på att regelbunden cykling minskar risken för bröstcancer.

Cykling och intensitet

Diabetes och cykling

Graden av typ 2-diabetes ökar och är ett allvarligt folkhälsoproblem. Brist på fysisk aktivitet tros vara en viktig orsak till att människor utvecklar detta tillstånd. Storskalig forskning i Finland visade att personer som cyklade mer än 30 minuter per dag hade 40 procent lägre risk att utveckla diabetes.

Benskador, artrit och cykling

Cykling förbättrar styrka, balans och koordination. Det kan också hjälpa till att förhindra fall och frakturer. Att cykla är en idealisk träningsform om du har artros, eftersom det är en träning med låg effekt som belastar lederna lite.

Cykling hjälper inte specifikt osteoporos (benförtunnande sjukdom) eftersom det inte är en viktbärande träning.

Psykisk ohälsa och cykling

Psykiska tillstånd som depression, stress och ångest kan minskas genom regelbunden cykling. Detta beror på effekterna av själva träningen och på den njutning som cykling kan ge.

Cykla under graviditet

Handcykling och hälsa

Handcyklar liknar liggande trehjulingar, men de drivs med händerna istället för fotpedaler. Kardborreband kan användas för att fästa händerna vid pedalerna vid behov.

Denna typ av trehjuling tillåter amputerade, personer med ryggradsskador och de som återhämtar sig från vissa tillstånd som stroke att cykla som en form av träning och rekreation. Handcyklister får kardiovaskulära och aeroba fördelar som liknar andra cyklisters.

Saker att komma ihåg

Cykling kan hjälpa till att skydda dig från allvarliga sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, vissa cancerformer, depression, diabetes, fetma och artrit.

Att cykla är hälsosamt, roligt och en motionsform med låg effekt för alla åldrar.

Att cykla är lätt att passa in i din dagliga rutin genom att cykla till affärer, parken, skolan eller jobbet.

En kommentar om “Cykling – hälsofördelar”

 • Jag cyklar till och från jobbet varje dag och tycker det är helt perfekt för jag sparar pengar på bensin samtidigt som jag får träningen ”gratis”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *